Foto

Ville Laurinkoski

Location

Den Frie Udstillingsbygning

Time

10/10 2024

Genre

Artificial Optimism performanceprogram

Fin de section

af

Ville Laurinkoski

Performance foregår sammen med en performance af Jessica Ekomane

Ville Laurinkoski (*1996, FI)

Fin de section, 2024, Performance

Ville Laurinkoski arbejder med litteratur og stemmer, objekter og rum, med og gennem overdreven tale, skrig og sang. Andre elementer i deres værker er slidte madrasser, kasserede hjemlige objekter og kommerciel musik, der tilsammen kredser om tilstande af ensomhed og intimitet men også trøst og lyksalighed. Deres serie af performances Fin de section er inspireret af den franske forfatter Guy Hocquenghems transgressive novellesamling fra 1975 med samme titel, der handler om at være queer i 1970’ernes sociopolitiske landskab og om at mislykkes med at leve op til normalitet. Titlen kan løst oversættes til sidste stop, for eksempel på rejsen. Bogens noveller er også et forsøg på at tænke over hverdagslivets retningsløshed efter en revolutionær tid, og det gør dem måske særlig aktuelle i forhold til nutidens diffuse nu og dens uklare billede af fremtiden. Ville Laurinkoskis installationer og performances kredser gennemgående om at genfinde eller genetablere et forhold til det, som er blevet udvisket eller glemt. Måske en slags kollektivet som ubevidsthed, eller en særlig måde at være sammen på. Man kan overveje om ikke futuristerne gjorde det modsatte: forsøgte at slette fortiden, omend denne udviskning aldrig blev gennemført helt.

________________________________________________________________________________________

OM VILLE LAURINKOSKI (FI)

Ville Laurinkoski (f. 1996) er kunstner og performer med base i København. Laurinkoski arbejder med suggestive interiører og kammerværker, der omfatter masseproducerede genstande og upassende materialer, der bliver gennemsyret af lyd og stemme, live eller indspillet, forsynet med slidt litteratur, kommerciel musik og forskellige genrer af selvbiografisk skrift til maleri, farvet. madrasser og skillevægge, der transformerer de uønskede tilstande af ensomhed og intimitet til kollektive scener af lettelse. Kunstnerens arbejde afspejler ikke kun en subjektiv holdning, men samfundet som helhed, og tager på denne måde en infrastrukturkritisk drejning. Ved siden af ​​at studere på Ed Atkins’ klasse på Det Kongelige Danske Kunstakademi, Schools of Visual Arts (BFA, MFA), har Laurinkoski dimitteret fra The University of the Arts Helsinki, Academy of Fine Arts (MFA) og gennemført Maumaus Independent Study Program i Lissabon i 2021. Laurinkoski har tidligere udstillet i blandt andet Amos Rex (2020), Kuva/Tila (2022, 2023, 2024), Kunsthal Charlottenborg (2023), det finske arkitektur- og designmuseum (2024) og optrådt på Den Frie Center of Contemporary Art (2023), O—Overgaden (2024), Art Hub Copenhagen (2024) for at nævne nogle få. De er en del af kunstnerkollektivet Jennifee-See Alternate.

________________________________________________________________________________________

ARTIFICIAL OPTIMISM PERFORMANCEPROGRAM

Artificial Optimism er en udstilling om futurismens resonanser i samtidskunsten, som kan opleves på Den Frie Udstillingsbygning fra 24. aug. – 27. okt. 2024. I løbet af udstillingsperioden vil der løbende afholdes performances og koncerter af de udstillende kunstnere. Performance var central for futurismen og programmet er inspireret af de aftener og eftermiddage som futuristerne afholdt mellem 1909 og 1914, hvor de præsenterede kombinationer af oplæsninger, lydkunst, happenings m.m. Deltagelse i performanceprogrammet er gratis, når  billet til udstillingen er betalt.

Udstillingens performanceprogram er udviklet i regi af Toaster, der er et samarbejde mellem Husets Teater og Den Frie.

Foto

Ville Laurinkoski