Location

Husets Teater, rød sal

Time

24/9 2021

Genre

Forelæsning

Joana Tischkau

Kurateret af CURRICULUM

German Museum for Black Music and Entertainment

Gratis entré - Ingen tilmelding

Sammen med Anta Helena Recke, Elisabeth Hampe og Frieder Blume oprettede Joana Tischkau det første German Museum for Black Music and Entertainment der åbnede i 2020 i Frankfurt og Berlin. Det er samlingspunkt for en omfattende arkiv af albums, magasiner, autografer og memorabilia, udstillet i levende rum, der åbner op for samtaler og bittersød nostalgi. Deres performative form gør på kunsterisk vis brug af de kulturelle teknikker i museet, i et forsøg på at påvirke metoderne inden for arkivering og opbevaring af kulturelle artefakter. Sort historie i Tyskland, fra Hagenbecks menneskeudstillinger til den Amerikanske besættelse, er sammenbragt i et semi-fiktivt narrativ om en forenet sort kulturhistorie. Fra deres sidestilling er kunstnere såsom Milli Vanilli, Roberto Blanco, Boney M, Captain Jack og Günther Kaufmann blevet synliggjort på ny og afslører ligheder og forskelle på deres optrædener, strategier og tilskrivninger der afviger fra den det hvide Tyskland ellers havde i sinde til dem.

Joana Tischkau er en kunster, der bevæger sig i skæringspunktet mellem dans, teater, performance og kurratering. Hendes kunstneriske virke er en hybrid af mash-ups hvor bell hooks tekster møder beatboxing, hvidhed bliver forvandlet til fitness, YouTube instruktionsvideoer bliver hendes eneste kilder and Roberto Blanco bliver hyldet som afro-tysk helt. Kulturelle praksisser bliver omstyrtet og forvrængt, koder og betydninger bliver indskrevet i farvede kroppe i konteksten af den vestlige kunst og dans. Hun har optrådt på Tanzplattform Deutschland 2020, Künstlerhaus Mousonturm, Danshallerne Copenhagen og Hebbel am Ufer Theater Berlin. Joane bor or arbejder i Frankfurt/Main og Berlin. Foto © Soumé

CURRICULUM er skolen for performancekunst: Et forelæsningsprogram kurrateret af Cecilie Ullerup Schmidt i samarbejde med Teater- og Performancestudier på Københavns Universitet. CURRICULUM er støttet af Bikubefonden og Statens Kunstfond. Denne særlige udgave af CURRICULUM afholdes i samarbejde med Toaster.

Støttet af