Om
TOASTER er et unikt tværæstetisk eksperiment og samarbejde mellem et teater og et udstillingssted, Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning i København, og hvert år kurateres et program med kompagnier, scene- og billedkunstnere fra ind- og udland, der eksperimenterer med formater og bidrager til en innovativ og tværfaglig udvikling af scenekunsten.
TOASTER er en platform for krydsfeltet mellem teater, performance og billedkunst, som arbejder på at skubbe til genreforståelser, skabe nye performanceformater og anderledes publikumsoplevelser.
TOASTER vil flytte på måden publikum går i teatret og til udstillinger på, ved at gøre publikum nysgerrig på det de ikke umiddelbart genkender, og rykke ved forventninger til selve kunstoplevelsen.
TOASTER styrker den levende kunst igennem co-produktioner, hvor kunstnerne har friheden og roen til at udfordre egen praksis, og mulighed for at træde ind i nye og udvidede arbejdsrum. Dette sker ved at tilbyde visningsrum, faglig sparring, kuratering, formidling og synlighed for de talentfulde aktører.
TOASTER vil revitalisere kunstens rum og muligheder gennem kurateringen af et program, hvor en række teaterforestillinger, performances og udstillinger, talks, workshops og seminarer sætter fokus på tværfaglige eksperimenter og vidensdeling.
TOASTER skaber øget internationalisering ved at genindsætte København i et flow af internationale gæstespil og netværksopbygning på tværs af selvproducerende grupper, samarbejdsscener og kunstinstitutioner i udlandet.
Kontakt
Miriam Frandsen
Kurator, dramaturg & projektleder
miriam@toastercph.dk
+45 21865184
My van Dijk
PR & kommunikation
my@husetsteater.dk
+45 31416692
Generelle forespørgsler
info@toastercph.dk
TOASTER er støttet af Statens Kunstfond med en fireårig bevilling fra 2021-2025.
Tilknyttede kompagnier
Kunstnerisk udviklingsarbejde
TOASTER tror på, at scenekunsten forandrer sig og udvikler sig gennem dem, der arbejder med den og ambitionen er at skabe et kollegialt tilhørssted for scenekunstnere.
TOASTER vil øge tilstedeværelsen af og løfte niveauet for selvproducerende grupper ved at bistå dem i udvikling og produktion, så vi skaber bedre vilkår og grobund for kompagnier i Danmark. Med denne dedikation bidrager vi produktionsmæssigt og kunstnerisk til en udvikling af hele branchen til glæde for publikum og andre scener.
Som en særlig indsats knytter TOASTER derfor følgende kompagnier til Husets Teater og Den Frie over længere tid:
DANSEatelier
DANSEatelier er et sted og en gruppe bestående af 11 dansere, Sandra Liaklev Andersen, Ingvild Bertelsen, Marlene Bonnesen, Isolde Daun, Stine Frandsen, Emilia Gasiorek, Snorre Jeppe Hansen, Nanna Stigsdatter Mathiassen, Olivia Riviere og Karis Zidore, og deres netværk fra dansemiljøet i København, såvel som internationalt. Initiativet udspringer af et behov for kontinuitet, vidensdeling samt social- og kunstnerisk støtte. Fællesskab er essentielt i alle aspekter af DANSEateliers arbejde, både i skabelsesprocessen, men også i den organisatoriske og kreative undersøgelse.
Oplev DANSEatelier:
Triptykon III – Splat
Triptykon II – Udflugt
Triptykon I – Vandmærke
Det Algoritmiske Teater
Det Algoritmiske Teater er et tværdisciplinært arbejdsfællesskab og en undersøgelse af, hvad nye algoritmiske teknologier gør ved vores kroppe, identiteter og samfund. Det er et kunstnerisk forskningsprojekt i krydsfeltet mellem scenekunst, billedkunst og programmering, som retter et kritisk, undersøgende blik på den stigende algoritmicering af liv. Deres interesser spænder fra dataindsamling og personprofilering af børn i onlinespil (fx Fortnite), biometrisk overvågning af flygtninge og migranter, til stater og firmaers stigende brug af algoritmisk personprofilering af borgere. Labyss er det første af en planlagt række af værker, hvor programmering, dramatisk tekst og publikumsinteraktion komponeres i en interaktiv, algoritmisk struktur.
Kernemedlemmerne i fællesskabet er billedkunstner og forfatter Kristian Byskov, dramatiker og iscenesætter Kristian Husted, dramaturg Pernille Kragh samt programudvikler og kurator Tina Ryoon Andersen. Derudover inviteres der skiftende samarbejdspartnere ind i fællesskabet, herunder scenografer, performere, programmører, billedkunstnere, forskere og teoretikere.
I 2020 indledte de med støtte fra Statens Kunstfond et samarbejde med Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), som mundede ud i et seminar og en workshop hos IDA. De har sidenhen haft et residency på Art Hub Copenhagen og samarbejder med forskere og studerende fra Institut for Spilteori, ITU.
Oplev Det Algoritmiske Teater:
Labyss
Hestnes / Popović
Hestnes / Popović består af den danske scenograf Freya Sif Hestnes, og den norsk-bosniske skuespiller Marina Popović. De er begge uddannede fra Akademi for Scenekunst i Norge i 2016. Hestnes har i tillæg en baggrund som fotografisk billedkunstner fra Akademin Valand i Göteborg, mens Popović har en MA i Europastudier/Cultural Memory Studies fra NTNU i Trondheim.
Kunstnerisk er Hestnes / Popović optagede af historieskrivning og hvordan man med et kritisk blik, kan undersøge det marginale, det oversete, det arkiverede og det glemte. Gennem dokumentarisk materiale og sanselig komposition, ser de nærmere på erindringer – både de personlige og de kollektive. Minder, mundtlige overleveringer og sansernes evne til at forstå individets plads i historiske strømninger, udforskes gennem rumlige koncepter og nyskrevet dramatisk tekst. Hestnes / Popovićs tværfaglige arbejde er inspireret af både teater, performancekunst, koreografi, billedkunst og akademia.
Oplev Hestnes / Popović:
So far so good
Salon #3
Institute of Interconnected Realities
Institute of Interconnected Realities (I-IR) er et kunstnerisk projekt, der beskæftiger sig med konceptet decentraliseret koreografi. Instituttet blev etableret i 2019 og er under daglig kunstnerisk ledelse af koreograf Marie-Louise Stentebjerg og dramaturg Ida-Elisabeth Larsen (tidligere two-women-machine-show). Siden projektets start har I-IR været optaget af kollektive arbejdsprocesser og det flerstemmige udtryk – både på organisationsniveau og kunstnerisk. Dette betyder også, at I-IRs udvikling har været kraftigt præget af en række associerede kunstnere, som i forskellige faser og perioder har inspireret til at eksperimentere og tænke anderledes, heraf bl.a. Jonathan Bonnici (skuespiller, tekstforfatter og medstifter af I-IR) og Santi Rieser (lydkunstner og musikproducer).
Foto: Jeffrey Scott Stratton
Oplev Institute of Interconnected Realities:
A Play
Song of 8
MEGA RICH COMPANY
MEGA RICH COMPANY er en kunstnerisk virksomhed stiftet i 2021 af Sigrid Johannesen og Ida Grarup.
MEGA RICH COMPANY undersøger vores relation til økonomi i den moderne verden.
Med MEGA RICH COMPANY vil vi frigøre os fra økonomisk middelmådighed. Ser vi på verden, og den fremtid vi går i møde, ser vi kun et svar: vil man overleve fremtidige pandemier, krige og klimakrisen, skal man være rig. Meget rig. Derfor startede vi en virksomhed, der kunne gøre os rige og sikre den danske økonomis overlevelse i de kommende kriser gennem innovative økonomiske strategier.
MEGA RICH COMPANY arbejder kunstnerisk og aktivistisk og undersøger med brug af teatrale virkemidler den fremvoksende bølge af entreprenørskab i vores samfund – og hvordan skjulte økonomiske logikker styrer moderne, vestlige demokratier.
Est. 2022 ® Sigrid Johannesen & Ida Grarup. “WE MAKE MONEY NOT ART”
Oplev MEGA RICH COMPANY:
Det store MONEY GIVEAWAY-SHOW
The Other Eye of The Tiger (TOETT)
The Other Eye of The Tiger (TOETT) er et kunstnerkollektiv, hvis seks medlemmer samarbejder om koncept, instruktion og opførelse. Kollektivet konceptualiserer i fællesskab, men kommer alle fra forskellige grene af scenekunsten. TOETTs arbejde tager udgangspunkt i forskellige parametre som de stræber efter at udnytte maksimalt i alle aspekter af produktionerne. Ofte inviteres andre kunstnere, optrædende og teknikere til at samarbejde. Ved at afsøge og bøje scenekunstens grænser håber TOETT at kunne skabe nye muligheder og genopfinde teatret som kunstform. De seks medlemmer i kollektivet dimitterede alle fra Den Danske Scenekunstskole i 2016. De er: Ida Grarup (scenografi), Henrik Grimbäck (instruktion), Morten Hee Andersen (skuespiller), Mia-Luise Heide (forestillingsledelse og regissør), Súni Joensen (lysdesign) & Asger Kudahl (lyddesign).
Oplev TOETT:
Peer Gynt?
Salon #2
Filip Vest
Filip Vest er uddannet fra Malmø Kunstakademi i 2021 og har tidligere præsenteret sit arbejde på Statens Museum for Kunst, Copenhagen Contemporary, Møstings, Nikolaj Kunsthal, Charlottenborg, Tallinn Art Hall og på Manifesta 13. Ved hjælp af performance, installationer, film og tekster udforsker de queer kærlighed, ensomhed og begær i det 21. århundrede. Ved at anvende øvemetoder fra teatrets verden tester de forholdet mellem manuskript og krop for at forhandle de fortællinger, vi er en del af; de historier, vi fortæller os selv og andre om, hvem vi er, og hvordan vi elsker.
Oplev Filip Vest:
Jules Fischer
Jules Fischer er billedkunstner og arbejder med større performance værker. Deres praksis er drevet af ønsket om at skabe transformerende og potentielt helende oplevelser. Jules’s værker har en collage-agtig karakter og sampler bevægelser, symboler, ord og musik fra genkendelige og abstrakte kontekster. Jules er interesseret i grundlæggende følelser som kærlighed, ensomhed og sorg, men altid fra et ambivalent og queer perspektiv. Jules arbejder tværæstetisk og i mange samarbejder som en modgift til kapitalistisk individualisme og ensomhed.
Jules er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2017 og har også studeret Dans og Koreografi ved Den Danske Scenekunstskole samt “Art & Social Practice” ved Portland State University. Fischer har i samarbejde med professionelle dansere og performere vist værker i institutioner som Glyptoteket, Statens Museum for Kunst og Arken. I 2024 viser de deres første soloudstilling uden for Danmark på Unge Kunstneres Samfund i Oslo. De modtog i 2023 et treårigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond.
Oplev Juels Fischer:
Toasters rum
Download specifikationerne for salene på Den Frie og Husets Teater.
Internationalt netværk
Toaster er medlem af det nordiske scenekunstnetværk Yggdrasil og sidder i styregruppen.
Yggdrasil blev grundlagt under pandemien for at styrke båndene mellem scenekunstinstitutioner og uafhængige grupper i de nordiske områder og for at fremme innovation inden for sektoren ved at dele viden og ‘best practice’ mellem fagfolk. Ved at fungere som en forbindelsesplatform fremmer Yggdrasil også samarbejde mellem medlemmerne, der i øjeblikket tæller omkring 60 institutioner og kunstnere inden for scenekunst.
I 2023 modtog Yggdrasil et 3-årigt tilskud fra Nordisk Kulturkontakt, som muliggør udviklingen af netværket og hjælper med at finansiere online og onsite workshops og forsamlinger. I løbet af bevillingsperioden koordineres Yggdrasil af Hålogaland Teater (Tromsø, Norge) med en operationel koordinator placeret i Helsinki, Finland.
Kontakt:
johanna.welander@ht.tr.no
egill.palsson@ht.tr.no